top of page

"Designprocessen handlar om att tänka design men lika mycket om att känna och göra design!"

Viveca Fallenius, grundare av Gentle Rev

Image by Jess Bailey

VAD ÄR LEGAL DESIGN?

Vanliga frågor

VAD ÄR DESIGNTÄNK FÖR NÅT?

Design thinking eller fritt översatt designtänk är en kreativ process för att lösa problem där man fokuserar på empati för användaren, dvs. den man designar för. Designprocessen kan användas för att lösa i princip vilket problem som helst. Det är som en verktygslåda med övningar, mindsets och en metod.

VAD ÄR LEGAL DESIGN?

Legal design är designtänk applicerat inom juridiken. För att göra juridiken och sektorn mer mänsklig, användarvänlig och tillgänglig kan vi designa:

- för juristerna själva (hur vi jobbar, fakturerar etc)

- för icke-juristerna som möter juridiken i olika sammanhang (i domstolen, vid signering av avtal, inköp av juridiska tjänster etc).


Ett typexempel är att göra ett avtal begripligt! 

Om du är nyfiken hjälper vi byråer, företag och studenter med utbildningar och inspirerande workshops på engelska, franska och svenska.

VARFÖR ÄR MÅNGFALD VIKTIGT?

Kombinera mångfald med kreativitet - då händer det magiska grejer! Eftersom designprocessen handlar om att komma på innovativa lösningar kommer ett gäng likasinnade jurister inte räcka. Testa istället att bjuda in din faster, praktikanten och kameramannen till brainstormingen. Nytänk blir helt enkelt lättare om vi har olika perspektiv! Enligt Harvard Business Review är team med mångfald både smartare och mer innovativa än homogena team. Vi kommer inte säga emot dem! 

KAN ALLA BLI KREATIVA?

Otroligt nog, ja! Alla kan faktiskt vara kreativa. För det mesta har vi dock inte tid för sånt i våra stressade liv och vi är kanske bryr oss lite för mycket om vad andra tycker och tänker. Inom legal design löser man det genom en del övningar som kickar igång vår kreativa lust. Så ja, till och med jurister kan vara kreativa!

VAD ÄR KOPPLINGEN MELLAN DESIGN OCH LEGAL TECH?

Legal design ser till att det vi utvecklar inom legal tech verkligen fyller ett behov och är lätt att använda. Det handlar alltså om mycket mer än den grafiska designen. Genom att sätta dig in i användarens situation och förstå hur de tänker och känner ser du till att din produkt eller tjänst verkligen tillför något av värde.

VAD ÄR GREJEN MED LEGAL DESIGN?

Vi tycker legal design är magiskt! Varför? För att detta är några exempel på vad man kan åstadkomma:

  • Kunder känner sig stärkta, trygga, och respekterade.

  • Kunderna känner tillit och gillar företag som är transparenta med användarvillkor etc.

  • Kunder slipper känna maktlöshet och ångest när de skriver på avtal de inte förstår 

  • Om du är advokat kan du förbättra relationen till dina klienter

  • Det blir lättare att locka nya klienter

NÄMNDE DU GDPR OCH EUS PLATTFORMSFÖRORDNING?

Ja! Det finns en tydlig trend nu som kräver att användarvillkor och personuppgiftspolicies ska vara enkla och lättbegripliga. GDPR kräver det och likaså EUs nya plattformsförordning. Legal design är ett utmärkt sätt att se till att man uppfyller de nya kraven.

GER LEGAL DESIGN NÅGRA BIEFFEKTER?

Ja faktiskt! Men bara positiva. Designprocessen hjälper dig utveckla färdigheter som empati, lyssnande, samarbete, kreativitet och att ha ett growth mindset. Alla dessa "power skills" är viktiga i livet och kan hjälpa oss utvecklas som människor och driva förändring i samhället. När man väl blivit bekant med designprocessen har den en förmåga att påverka livet på mer än ett sätt. 


Att empati har en så central plats i designprocessen är underbart bara det i en värld som lider av akut brist på empati. Med andra ord är det grymma bieffekter så man kan t.o.m. överdosera utan risk! 

VARFÖR BRY SIG OM LEGAL DESIGN?

Ett skäl till varför vi älskar designprocessen är att det är ett effektivt sätt att skapa meningsfull förändring. 
Juristbranschen är traditionellt sett lite försiktig när det gäller förändringar vilket lett till att en del av strukturen skulle må bra av att designas om. I vems intresse ligger egentligen debiterbara timmar? Är det normalt att klienten inte ens förstår avtalet hon betalt 40 000 kr för? Legal design ger möjlighet att tänka om så att både människorna och verksamheten mår bättre.

VARFÖR ÄR EMPATI SÅ VIKTIGT?

Inom legal design pratar man mycket om empati, det vill säga förmågan att förstå och känna med en annan person. Empati är nyckeln när det kommer till designprocessen. Varför? För att du verkligen måste förstå personen du designar för om du ska kunna utveckla en lösning på problemet. Du måste sätta dig själv i hennes position och fundera ut och känna vilka behov hon har. Så på ett sätt handlar det mycket om känslor i design!

VEM DESIGNAR MAN FÖR?

Designprocessen är fokuserad på människan (human-centered) vilket innebär att vi designar med empati för användaren. Vem den användaren sen är beror på vilket problem vi löser. Vi kan designa för biträdande jurister på en byrå. Eller för kvinnor som ska godkänna användarvillkoren i en app där de antecknar känsliga detaljer om sin hälsa och menscykel. 


Egentligen kan vi alla vinna på att designa ett mer tillgängligt och transparent system där vi lägger fokus på empati.

Mer frågor och svar!
bottom of page